donderdag 7 januari 2010

Trots

Na de kerstboodschap van de koningin heb ik een lange blogstilte ingelast. Maar het gaat niet langer. De majesteit zal het wel begrijpen. Zij weet tenslotte - na acht jaar Balkenende – als geen ander hoe het is om vrienden te hebben die al je vijanden overbodig maken.

Dat hebben wij nou in Gouda met Pieter Stroop. Trots op Gouda, zegt hij. Onze appelfrisse stad – zelfverzekerde vrouw van de wereld – griezelt van zijn bewondering. Hij wil haar veroveren en veranderen in een verongelijkte grijze muis. Onze stad is een beheerste, verstandige moeder. Met een warm hart voor al haar kinderen. Ook kwetsbaren en de zorgenkinderen. Ze is streng en consequent, zeker. Maar ze zal zich nooit verlagen tot een onmachtig en eendimensionaal ‘de knoet erover’.

‘Trots’ wil de agenten voortaan 24/7 opsluiten in een bureautje aan de Rijkestraat. Zou het niet handiger zijn als ze op straat lopen? ‘Trots’ wil het belastinggeld van de burgers investeren in een buurtrechtbank in Gouda Oost. Alsof het iets uitmaakt waar een raddraaier zijn straf krijgt. Als hij maar straf krijgt! ‘Trots’ duldt geen daklozenopvang in de stad omdat de burgers het niet willen. Welke burgers? De hoogopgeleide bevoorrechten? Een moeder ziet ook het belang van degenen die niet voor zichzelf kunnen opkomen. ‘Trots’ wil Westergouwe afblazen. Wil je als trotse Gouwenaar wooncarrière maken in je eigen mooie stad, zegt ‘Trots’ ijskoud dat je, je oude huis maar moet oppoetsen. Dat kan de nieuwe bewoner toch doen? Verstandige bestuurders noemen dat een win-winsituatie. Maar ja, dat vereist een iets bredere kijk op de zaak en dat is niet iedereen gegeven.

Ach, het is democratie dus iedereen mag meedoen. Zelfs als je beweert dat de burgers ‘betalen dus bepalen’ - terwijl je eigen organisatie even democratisch is als pak ‘m beet Iran. Maar trots? Ammehoela. ‘Trots op Gouda’ is bitter als gal. Ook zo'n behoefte om even te spoelen? Ik zocht en vond onderstaand filmpje van de Tegenpartij. Blijft leuk!

1 opmerking:

  1. Je hebt gelemaal gelijk Marjan.
    Echt lachwekkend dat alle 'Trots op' partijen gewoon van het caliber zeuren tot je er bij neer valt zijn. Daar ergerde ik me bij Rita bij Pauw & Witteman ook al aan, dat zogenaamde "trotse" als lege huls en dan niet met goede onderbouwing van je plannen komen en gewoon maar roepen: "maarja we moeten toch trots zijn."

    BeantwoordenVerwijderen